2.14.2015

The Idiot Factor



Değerli akıl hocam Susanne Russo'nun "The Idiot Factor" olarak adlandırdığı benim ise biraz daha yumuşatarak "takipçi yanılgısı" olarak adlandıracağım durumu sizlerle paylaşmak istiyorum.
Kanat altı yöntemi, benim Susanne Russo'dan birebirde öğrendiğim. Öğrenene kadar yüzlerce kuş resmi üzerinde test ettiğim, bazı zamanlar yanıldığım, bazı zamanlar sadece 1 tüyden cinsiyet tespiti yapmama yarayan yöntemdir. Ancak son zamanlarda birçok grupta ve forumda şu yanılgıyı görüyorum.
"Kanat altında benek varsa dişidir."

Öncelikle şunları hatırlatmakta yarar görüyorum.
1. Bütün sultan papağanları ilk tüy dökümüne kadar dişi görünümdedir.
2. İlk tüy dökümü bazı mutasyonlarda 4-6 ay dan itibaren başlamakla birlikte bazı mutasyonlarda 12 ayı bulabilir.
3. Pied ve lutinolarda belirli başka bi ayırıcı yoksa (Örneğin pearl pied, lutino pied, lutino pearl değilse)  bakışla cinsiyet tespiti yapılamaz.
4. Heavy piedlerde kanat altı yöntemi kullanılamaz. Çünkü uçta gri tüy yoksa, sen beneğin varlığını veya yokluğunu nasıl tespit edeceksin.
5. Bir papağana cinsiyet tespiti yaparken, mutlaka "YAŞ" bilinmelidir. Eğer yaşı tam olarak bilmiyorsanız, yakın bir yaş tahmini için diğer gerekenleri mutlaka bilmelisiniz.


Benekler yaşla birlikte değişime uğrarlar. Bu değişim erkeklerde tamamen kaybolma, dişilerde ise yarıya kadar kaybolma şeklinde olur. Erkek / dişi bütün sultan papağanları yavruyken yarıya veya tamamen benekli bir kanat altına sahip olabilirler.

Burada devreye yaş faktörü girmektedir. Aynı kanat altı 4-6 ay arası erkek olarak yorumlanabilirken, 1 yaşın üzerinde ise dişi olarak adlandırılabilir.








Peki "takipçi yanılgısı"na düşmemek için ne yapabilirim?
Çok basit.
Öncelikle papağanın yaşını öğrenin veya yaşını tahmin etmeye çalışın.
Beneklerde izler arayın. Örneğin koyu ve baskın benekler dişi iken, soluk veya kararmış benekler erkektir.
Kopmuş tüylerin yerine çıkmasını bekleyin. İkinci çıkan tüyler daima cinsiyeti verir. Örneğin kuyruktan veya kanat ucundan düşen veya kopan tüy yerine benekli veya barlı geliyorsa dişi, düz geliyorsa kuş erkektir.
İzleri takip edin. Örneğin grey erkeklerde ön kısımda sararmayı arka kısımda beyazlama takip eder.
Pearl erkekler / dişiler maske alabilir. Bu nedenle sırt kısmındaki dökülmeye bakın.
Papağanın anne-baba veya kardeşlerini sorun. Çoğu zaman pied - pearl pied kardeşlerde pied olan yavru erkek, pearl pied olan yavru dişidir.
Okuduklarınızla yetinmeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder