1.04.2015

Kanat Altı - Eleştirilere Cevaplar




GİRİŞ :
Malumunuz Türkiye'de kanat altı üzerinden cinsiyet tespiti yapabilen / yapmaya çalışan tek forum sayfasıyız. Diğer forum sayfalarına nazaran en büyük avantajımız da bu. Bizim sayfamıza gelip cevap alan arkadaşlarımızın çoğu memnuniyetlerini belli ediyorlar ve bu şahsım adına beni çok sevindiriyor.
Keza sayfa istatistiklerimiz, açılan başlık sayısı gibi faktörler de bu noktada farkımızı ortaya koyan diğer yanlar. En önemlisi de şu ki, başka forumlar gibi ötüş bekleyin demiyoruz. Ki ilk defa sultan besleyen bir insan, ötüşe ne kadar aşinadır ki? Şahsen benim Khaleesi (WF Cinnamon Pearl Lutino) ötüşe bir başladı mı, bilmeyen bir kişi rahatlıkla erkek diyebilir. (Genetik olarak imkansız :) )
Ancak son zamanlarda şunu gözlemlemeye başladım, 36 yaşında 30 yıllık kuşçu olduğunu söyleyen bazı arkadaşlar, tekniğin sadece %50 şansı olduğunu belirtiyorlar ve kısacası şansına bahtına tutturduğumuzu düşünüyorlar. Bu yazı bunun doğru olmadığını, en kötü ihtimalle %51 en iyi ihtimalle %100 arasında bir tahmin ve başarı şansımızın olduğunu örneklemek için hazırlanmıştır.

[b]Cinsiyet Tespitinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:[/b]
Cinsiyet Tespitinde dikkat edilmesi gereken hususların başında mutasyon ayrımı gelmektedir.
Mutasyonları görmek için şu bağlantı adresini takip edebilirsiniz.
SL Mutasyonlarda cinsiyet ayrımı konusundaki yazım için şu bağlantı adresini takip edebilirsiniz.
Ara soru : Mutasyonu bilmek ne işe yarar?
Şu iki mutasyonda başka bir belirleyici özellik yok ise bakarak cinsiyet tespiti yapılamaz.
Pied ve Lutino.
Pied Antidimorfik bir yapıdadır, çok geç bir sürede tüy dökümünü tamamlayabilir veya heavy ve clear piedde kanat altı tamamen beyaz renk olabilir.
Lutinolar da aynı şekilde geç bir sürede tüy dökümünü tamamlayabilir veya benekleri görmeyi zorlaştıracak kadar benzer tonlarda kanatlara sahip olabilir.
Pearl erkek ve dişi mutasyonlarının her ikisinde de yanakta sararma, (wf pearl'de yanakta beyazlama) görülebilir.

Cinsiyet tespitinde dikkat edilmesi gereken ikinci husus sultan papağanınızın anne babasının mutasyonudur. Bir önceki yazıyı dikkatlice okuduysanız, bunun ne kadar önemli olduğunu görebilirsiniz. Eşleşmeler ve olası sonuçları ile ilgili olarak
Pied Eşleşmeleri
Whiteface Eşleşmeleri
Emerald, Pastelface, Fallow ve Recessive Silver için bu durum geçerlidir.

Pearl Eşleşmeleri
Cinnamon Eşleşmeleri
Lutino Eşleşmeleri adreslerini kontrol edebilirsiniz.

Cinsiyet tespiti konusundaki en önemli husus ise YAŞTIR. Çünkü bütün sultan papağanları ilk tüy dökümüne kadar (4 -12 ay) dişi görünümünde olup sizleri oldukça yanıltabilir.
Örneğin, bir başka forum sayfasında 6 aylıktan küçük bir erkek sultan papağanı resmi konulup hadi bilsene şamatası yaptılar. Orayı ayrıca açıklayacağım.

Cinsiyet tespiti konusunda bana en fazla yardımcı olan şey ise kanat altı benekleri, kuyruk ve sırt resimleridir.
Gelelim bu konudaki açıklamalara :

Önce uyarılar;
Yüzde sararma veya beyazlama her iki cinsiyette de görülebilir.
Nadiren Pearl mutasyonlarında erkekler kırçıllarının bir kısmını tutabilir.
Dişi sultan papağanlarında benekler daha koyu ve belirgin iken, erkek sultan papağanlarında daha soluk olabilir.
Bazı sultan papağanları çok kısa zamanda beneklerini dökerken, bazıları 12 ay civarı dökebilir.


[b]Örnekler:[/b]
Aşağıdaki resim benim kendi grey kuşlarımından bir tanesine aittir. Fotoğraf çekildiğinde 4 aylıktır.
Dikkat edilir ise bedene yakın bölgedeki benekler solgundur.
Kanat altına göre %100 erkektir.

Aşağıdaki resim facebooktan bir arkadaşımın grey kuşuna aittir ve dikkat edilirse yaş ilerledikçe dişi görünümü erkeğe dönmüştür.

Bu da aynı kuşun kanat altı resmidir.

Kanat altına göre kuşumuz %100 erkektir.

Aşağıdaki resimler ise anne-baba mutasyonu ile cinsiyet tespitindendir.





Kanat Çekme yoluyla cinsiyet tespiti : 

Aşağıdaki resimde uçuş kanatlarındaki bir tüyün yenilenmiş halini görüyorsunuz.

Kuşumuz %100 erkektir. Burada şu ipucunu vermek istiyorum. Sultan papağanımız tüylendikten sonra ilk tüyleri dişi görünümdedir. Ancak ikinci çıkacak olan tüyler size cinsiyeti %100 verir. Eğer ikinci çıkan tüyler benekli ise papağanınız dişi, düz ise erkektir.

Burada facebook sayfası için hazırladığım ipucu görselleri var.

Kuşumuz %100 erkek. Burada şu ipucunu vermek istiyorum. Kuşumuz 4-5 aylık. Görünüm dişi, ancak çatıda ve kanatlardaki ipuçları bize kuşun erkek olduğunu söylemekte.


Kuşumuz %100 erkek. Burada şu ipucunu vermek istiyorum. Kuşumuz 5 aylık. Görünüm ortada, çünkü dişi sultan papağanlarının yüzlerinin ön kısımlarında da sararma görülebilir. Ancak kanatlardaki solgun benekler ve kuyrukta yeni çıkmakta olan koyu renk tüy bize cinsiyetin erkek olduğunu söylemekte.

Bu da sayın Susanne Russo'nun aynı kuş ile yaptığı kolaj :




Kuşumuz %100 erkek. Burada şu ipucunu vermek isterim. Yüzdeki sararmayı takiben yanak gerisinde beyazlama başlamış, kanat altı ise tamamen düz renkte. Bu da kuşumuzun erkek olduğunu belirtiyor.

Kuşumuz %100 erkek. Burada şu ipucunu vermek isterim. Yüz cinsiyet için tamamen ortada bir duruş sergiliyor ancak, kanat altında soluk benekler ve çatıda düze dönen yapı bize kuşumuzun erkek olduğunu belirtiyor.


Kuşumuz %100 dişi. Burada şu ipucunu vermek isterim. Kanat altı görünmeyecek kadar benzer renkte idi. Bu nedenle photoshop programı vasıtasıyla hue/saturation ayarlarını değiştirdim. Kuşumuzun yaşı da 15 ay olunca, cinsiyeti anlamak zor da olmasa gerek.
Bu da açıklaması :




Yukarıdaki resim 1 + yaşında dişi bir sultan papağanına ait. Dikkat edilirse çatı tamamen barlı, vücuda yakın bölgede benekler yok, benekli uçuş kanatlarının üzerindeki tüyler ise bize tüy dökümünü atlatmış olduğunu gösteriyor.



Kuşumuz %100 erkek pearl. Pearl deseni neredeyse tamamen kaybolmuş.


Yukarıdaki kuşumuz Ümit Kırtıl adlı arkadaşımıza ait. Yorumu size bırakıyorum.

[b]Bitirmeden önce,[/b]
Ne yazık ki Türkiye'de sultan papağanı konusunda yeterli birikim ve deneyim yok. Kuşlarımızın ne soyunu takip etmek mümkün ne de kıt ingilizcemiz ile yabancı kaynakları çevirmek. Bu konuda araştırma yapan arkadaşları da ne yazık ki [b]kıskanç tosbaalar[/b] adlı örgüt caydırıyor. Buna rağmen size en iyi sonucu vermek için uğraştığımızı bilmenizi isteriz.


[b]Sonuç :[/b]
Sultan papağanlarının aile geçmişi, mutasyonu, yaşı bilinmeden yapılan yorumlar doğruluk payını önemli ölçüde azaltacaktır. Ancak, özellikle SL mutasyonlarda, anne-baba mutasyonundan gidilerek %100'e yakın sonuç almak mümkündür.
Sultan papağanlarında kanat altı benekleri ve kuyruk barları cinsiyet tespitinde önemli yer tutar. Ancak yaşı bilinen papağanlarda veya yukarıda örneklendiği üzere ipuçlarına sahip papağanlarda bu yöntem %100'e yakın sonuç vermektedir.
Yukarıda özetlenen yöntem, hayatının 30 yılını gerçek anlamda sultan papağanlarına adamış elinden 10.000'in üzerinde sultan papağanı geçmiş sayın Susanne Russo'nun (bazı arkadaşlar gibi çakma 30 sene değil yani) çalışmalarının tarafımdan Türkçeleştirilmesi ve kişisel sohbetlerimiz sırasında bana öğrettiklerinden derlenmiştir. Merak eden Just Cockatiels adresinden çalışmalarını inceleyebilir veya [Amazon.COM adresinden e-kitabını satın alabilirsiniz.

Bileziği olmayan kuşun tam yaşını size kimse söyleyemez. Bunu da unutmayın.

2 yorum: